29 September 2010

Mahasiswa

24 September: kes “Isteri Puaka”. Empat hari kemudian, 28 September, kes “UKM4”.

Dalam perjalanan ke Melaka, semalam, saya membaca berita tak menyenangkan daripada Mahkamah Jalan Duta. Meski empat hari lalu, kes “Isteri Puaka” terlepas, tapi semalam kes “UKM4” sangkut.

Sesiapa yang ikuti kedua kes itu dari awal—dan bukan sekedar enter frame di mahkamah sahaja— pasti sedar bahawa keduanya langsung tidak terkait apa-apa jenis jenayah (criminal). Meski pun coba dikaitkan dengan AUKU, ia dilihat sebagai tidak lebih untuk menekan dan mengongkong mahasiswa daripada terlibat dengan aktivisme.

Di kalangan pemimpin elit Umno, mereka hanya ada satu perkataan, iaitu “politik” dan mereka persis tak pernah tahu apa ertinya “aktivisme”. Bagi mereka, "aktivisme" itu seratus sepuluh persen sama ertinya dengan "politik-kekuasaan".

Bukan pula tidak boleh berpolitik, tetapi kalau politik wajid dengan politik yang tunduk dan bodek kepada elit politik yang berkuasa. Jangan ada kritikan. Jangan ada yang kritis. Sebarang tindakan kritis dan mengkritik adalah ‘haram’, dan semua yang dilabel haram oleh pemerintah wajib 'dihapuskan' dengan apa cara sekalipun, walaupun di kalangan anak-anak mahasiswa sekalipun.

Ini cara elit Umno berfikir, sehingga kes yang tidak melibatkan jenayah sama sekali waima “Isteri Puaka” mahupun “UKM4” sampai perlu terseret ke mahkamah. Ternyata undang-undang draconian sentiasa perlu kepada pemerintah yang lemah.

Kalau mahasiswa tunduk, selamanya leher mahasiswa terikat. Tak ada jalan lain, kecuali seperti kata Wiji Thukul: hanya ada satu kata… lawan!

HH
KL-BP.

No comments: